sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Säästettävä on, mutta miten ja mistä

Meille päättäjille Kotkassa tarjotaan pääasialliseksi säästömenetelmäksi punakynää käteen, jolla meidän toivotaan viivaavan yli palveluja, joista voitaisiin luopua.  Valitettavaa on, että tämä lähtökohtainen tarkastelutapa ei paranna kaupungin omien palvelujen tasoa, vaan heikentää sitä. Oletetut säästötkään eivät kestä kokonaistarkastelua.  

Meitä ohjaillaan liikaa siihen, että säästöjä tehdään viivaamalla yli kokonainen palvelu (esim. Karhulan muistisairaala) tai vähentämällä henkilökuntaa, kun sen sijaan olisi tarkasteltava palvelujen sisältöä, mahdollisia päällekkäisiä toimintoja ja esimerkiksi sitä, ohjataanko vaikkapa sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvitsijat suoraan oikeaan palveluun?

Esim. käydessämme päättäjien kanssa keskustelemassa henkilökunnan kanssa pitkäaikaistyöttömiä palvelevassa yksikössä (Väylä), tuli henkilökunnalta lukuisia konkreettisia ehdotuksia, joiden korjaus tuo säästöjä ja järkeistää toimintoja.

Olen varma siitä, että monen muunkin palveluorganisaation sisällä on tietoa ja osaamista siitä, kuinka toimintoja voidaan kehittää ja siten saada säästöjä.  Väylän henkilökunnan esittämät kysymykset ja toiminnan parannusehdotukset on viety edelleen palvelujohtajalle, jonka vastaus oli: ”kiitos, olemmekin juuri palkkaamassa konsultit tutkimaan tätä asiaa”.

En ymmärrä, miksi kaupungin omat virkamiehet yhteistyössä kunkin organisaation kanssa eivät pysty itse tällaisia hyvin konkreettisia ongelmakohtia käymään läpi, ilman kulloinkin 30.000 eurolla palkattavaa ulkopuolista konsulttia.  Konsulttityön hinta tehtävässä kuin tehtävässä tuntuu olevan lähes aina tuo 30.000 €, johon summaan asti virkamiehen päätäntävallassa on konsulttisopimusten solmiminen. Konsulttipalkkiot hukutetaan sitten hallinnon kokonaiskuluihin.

Pyynnöistä huolimatta selvitystä konsulteille maksettujen palkkioiden määristä vuositasolla emme ole pyynnöistä huolimatta koskaan saaneet.

Säästöjä on saatu aikaan suurimmalta osin väkeä vähentämällä. Suuri osa irtisanotuista on joutunut työttömyyskortistoon, jolloin tämä ei ole kaupungille säästöä.   
Vetoan valtuustoryhmiin, jotta yhdessä päättäjinä ottaisimme enemmän ohjia omiin käsiimme. Nyt tilanne vaikuttaa kovin kokoomuslinjaiselta ja se ei ole erityisesti pienituloisten asukkaidemme edun mukaista

Ei kommentteja: