tiistai 9. kesäkuuta 2015

Kotkan lukioiden yhdistäminen olisi virhe


Kotkassa on lukioita vähennetty siten, että jäljellä on enää kaksi, jotka nyt haluttaisiin säästöihin vedoten yhdistää yhdeksi. Lukiot sijaitsevat tällä hetkellä liikenneyhteyksien kannalta melko optimaalisesti siten että yksi sijaitsee Kotkansaarella ja toinen Karhulassa.

Karhulan lukion lakkautusesitys poistettiin säästöohjelmasta kaupunginjohtajan sanojen mukaan toistaiseksi. Useat valtuutetut ovat toistuvasti vaatineet avointa kustannusvertailua kahden ja yhden lukion mallien välillä. Sellaista emme ole koskaan saaneet. Meille on esitelty vain Karhulan lukion lakkauttamisesta saatavia oletettuja etuja. Nyt lakkautusesitys poistettiin listalta toistaiseksi ja Karhulan lukio jätettiin roikkumaan löysään hirteen. Koululle tällainen tilanne on erittäin hankala, koska opetussuunnitelmat on joka tapauksessa tehtävä tulevaisuutta ja uutta lukuvuotta varten.

Rehellisempää olisi ollut todeta, että sekä valtuutettujen, että vanhempien ja opiskelijoiden aktiivisesti ja ansiokkaasti esiintuomat faktat puhuivat kahden lukion ja erityisesti Karhulan lukion säilyttämisen puolesta.

Kuviteltuja säästöjä ei haluttu eritellä ja esitellä valtuustolle, koska niistä ei ole todellista näyttöä. Lukioiden oppilaat eivät olisi mahtuneet Kotkan lyseon tiloihin, vaan oppilaat olisi jouduttu sijoittelemaan korvaaviin tiloihin, jotka jälleen jouduttaisiin remontoimaan tarkoitukseen sopiviksi. Korvaavina tiloina on mainittu esimerkiksi vanha paloasema, vanha nuorisotalo Greippi, kirjasto ja Koteko. Tällainen hajasijoittelu ei ole toimiva ratkaisu opetuksen kannalta ja muutostyöt maksaisivat.

Karhulan lukio on opetustuloksissa ollut kaupunkimme ykköslukio viimeisten 14 vuoden ajan. Koulussa on menestyksekäs matemaattis-teollinen linja, jossa opetus painottuu matemaattisiin ja luonnontieteellisiin aineisiin. Linjalta toissavuonna valmistuneet ovat kaikki nyt yliopistoissa opiskelemassa. Karhulan koulu aloitti myös ensimmäisenä Suomessa yrittäjyyslinjan, joka on erittäin vetovoimainen ja toiminut jo noin 20 vuotta. Tämä linja tekee työtä opettajien omin voimin, ilman valtion tukea ja tekee tätä työtä tehokkaasti ja hyvin tuloksin. Lukioon tullaan kauempaakin, koska sen maine on hyvä.

Karhulan lukiossa on vuosikausia tehty erittäin hyvää työtä, mistä opettajille kuuluvat suuret kiitokset. Lukioiden yhdistämisellä katkaistaisiin rajusti hyvin menossa olevat kehitysprosessit. Kestäisi monia vuosia saada aikaan todellinen yhdistyminen, kuten Kotkassa tiedetään kokemuksesta. Yhteenkuuluvaisuutta ja hyvää yhteishenkeä ja hyviä tuloksia ei luoda yhtäkkiä vaan pitkäjänteisellä työllä. Opettajille ja koko henkilökunnalle on nyt annettava ja taattava työrauha jatkaa hyvää ja nousujohteista työtään. Hyvien koulujen olemassaolo on ehdoton vetovoimatekijä kaupungillemme.

 

Tarja Bohm
kieltenopettaja, FM
kaupunginvaltuutettu, vas.

 

 

Ei kommentteja: