keskiviikko 18. marraskuuta 2015

MITÄ KOTKAN VASEMMISTOLIITTO HALUSI TALOUSARVIOON LISÄTTÄVÄN

Aika usein tuntuu siltä, että paikallislehtien uutisointi Kotkan valtuuston kokouksista kaipaisi hieman täydennystä, joten tässä muutamia asioita, joita Vasemmistoliiton 10-hengen ryhmä halusi saada budjettiin, mutta joita enemmistö valtuustosta ei hyväksynyt.

Me olisimme halunneet ja esitimme esimerkiksi, että:


1. Terveydenhuolto: Kuntoutustoiminnasta ei vähennetä 500.000 euroa.  (kaikki muut puolueet vastustivat, ei mennyt läpi, ei edes demarit mukana)

2. Pääluottamusmiehille läsnäolo- ja puheoikeus tehtävää vastaavissa lautakunnissa.
(ei mennyt läpi)

3. Meripäivien yhteydessä avataan paikallisille, yleishyödyllisille yhdistyksille maksuton alue, joka mahdollistaa kotkalaisille toimijoille varainhankinnan. (hylättiin äänin 41 - 10). (Jäimme yksin, ei edes demarit mukana).

4. Kymenlaakson Orkesteri Oy:n avustusta ei vähennetä. (ei mennyt läpi )

5. Kaakonkulman kulttuurimylly ry;n (Monikulttuurikeskus Mylly) avustus pidetään ennallaan. (ei mennyt läpi, hävittiin äänin 36 - 10, tyhjää äänesti 5). Sen sijaan valtuusto hyväksyi demarien esityksen, jossa avustusta leikattiin 17.000 eurolla.

6. Kotka aloittaa vahvuuksiensa meri-, saaristo-, ja jokiluonnon markkinoinnin sekä rakennetun ympäristönsä ainutlaatuisuuden tunnetuksi tekemisen. (ei mennyt läpi, aika kummallista – mitä tässä oli vastustettavaa – kysyy allekirjoittanut)

7. Tavastilan kirjasto jatkaa itsepalvelukirjastona. (ei mennyt läpi, äänet 29 – 22)

8. Alinta omaishoidon tukea, jonka piirissä on 103 kotkalaista, ei lopeteta. (ei mennyt läpi, demarit eivät tulleet mukaan).

9. Kotikuntoon -yksikkö toimii koko vuoden. (äänestys hävittiin 35 - 15, esim.demarit eivät tulleet mukaan)

10. Tekstilisäys: Voimakkaasti lisääntyneestä valtakunnallisen ja paikallisen turvapaikanhakijoiden määrästä johtuen luodaan ajankohtainen Maahanmuuttostrategia. (muut ryhmät eivät tulleet mukaan, äänestys  hävittiin 41-10)

11. Tiutisen koulu ei lakkaa 1.8.2016 alkaen. Koulua ei yhdistetä. (hävittiin äänin 28 – 23). Käytännössä demarien ja kokoomuksen äänet kaatoivat tämän.

12. Vakituisten koulunkäynnin ohjaajien määrä nostetaan sataan. (hävittiin äänin 40-11, eli suurin osa valtuustosta, myöskään demarit eivät lähteneet mukaan)

13. Peruskoulun ”psyykkarien” (psykiatristen sairaanhoitajien) määrä säilytetään ennallaan. (ei mennyt läpi, hävittiin äänin 33-18, perussuomalaiset mukana, demarit eivät.)

 Kotkan Vasemmistoliiton valtuustoryhmän esityksiä, jotka saimme läpi, esimerkiksi:

1. Selvitetään onko mahdollista, että nuorisovaltuuston jäsenille annetaan puhe- ja osallistumisoikeus valtuuston kokouksiin. (esitys hyväksyttiin, valtuusto yksimielinen).

2.  Tarkastuslautakunnan jäsenet kutsutaan valtuuston tiedonantokokouksiin.
(hyväksyttiin, valtuusto yksimielinen)

3. Kotkan kaupunki toimii määrätietoisesti Rantaradan, pääkaupunkiseudulta suoraan itään suuntautuvan ratayhteyden toteutumisen edistämiseksi. (hyväksyttiin äänin 44 – 7)

4. Hovinsaaren koulun toiminta ei lakkaa 1.8.2016 alkaen, koulua ei yhdistetä. Tämä esitys hyväksyttiin äänin 37 - 14 (vain kokoomus + rkp vastusti)

5. Läpi meni myös Vasemmistoliiton ja demarien yhdistelty esitys siitä, että ”Kaikki juniorien harjoitusvuorot ovat maksuttomia (alle 18 -vuotiaille, demarien lisäys) kaikissa yksilö- ja joukkuelajeissa. Maksuttomuus koskee kaikkia kaupungin liikuntatiloja. Pelimaksut säilyvät vuoden 2015 tasolla (viimeinen lause sekä maininta alle 18 vuotiaista olivat demarien lisäyksiä).

Positiivisista muiden tekemistä esityksistä on mielestäni mainittava erikseen erityisesti demarien tekemä esitys siitä, että poistettaisiin kohta, jota virkamiehet/kaupunginhallitus olivat esittäneet koskien subjektiivisen päivähoidon rajoittamista eli poistettiin seuraava teksti: ”päiväkotiverkon ja sen toiminnan suunnittelu vastaamaan varhaiskasvatuslakia ja hallitusohjelman mahdollisten muutosten haasteita”. Tämä kohta poistettiin äänin 29 - 22 eli demarien, vasemmistoliiton, vihreiden ja puolesta sananvapauden äänin.

Muutoin olin melko tyytymätön demarien suoritukseen, koska he myötäilivät mielestäni aivan liikaa kokoomuksen linjaa ja tyytyivät melko lailla sanamuotojen viilaukseen.

Kaikki vasemmistoliiton tekemät esitykset olisi voitu toteuttaa ja saada silti jopa hieman ylijäämäinen budjetti, mikäli kunnallisveron korotus (vain 0,25 %) olisi hyväksytty. Tätä muut puolueet eivät halunneet, lähinnä poliittisista syistä. Tuo marginaalinen korotus olisi vaikuttanut alimpiin tuloluokkiin seuraavasti: n. 3000 € kuukaudessa ansaitseville – 6 € /kk
n. 2000 € kuukaudessa ansaitseville – 4 €/ kk ja n. 1000 € kuukaudessa ansaitseville -2 € /kk.

Budjetti on tarpeen saada nolliin eli tasoihin, joten esitetyt menot tulee voida aina ehdottaa katettaviksi jollakin tavalla. Virkamiesten antamat laskelmat sinällään ovat aina toki vain laskennallisia ja usein niihin sisältyy jo sinällään ”ilmaa”, eikä niitä voi lukea kuin piru raamattua.

Yllä oleva lista ei ole varmaankaan aivan täydellinen. Kollegat voivat toki mielelläänkin täsmentää sitä tarvittaessa.  Oletan myös, että kaupungin sivuilta voi lähipäivinä lukea kaikki, myös muiden ryhmien tekemät ja läpimenneet esitykset.

Tarja Bohm, Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Kotka 18.11.2015

Ei kommentteja: